Tarieven & vergoedingen

Wat wordt met verzekerde zorg bedoeld?

Verzekerde zorg is zorg waarvan de kosten (deels) in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar (inkoppertje).

Zijn er ook voorwaarden verbonden aan vergoeding?

Jazeker een heel aantal zelfs. Maar even in het kort:

Een verwijzing van de huisarts met daarop een vermoeden van een DSM-5 stoornis. 

Je psycholoog ingeschreven zijn in het BIG-Register. Deze inschrijving is een bewijs dat de zorgverlener voldoet aan de beroepseisen. (Mijn BIG registratienummer is 59050878325)

Je psycholoog moet in bezit zijn van een goedgekeurd kwaliteitsstatuut (ja, heb ik). De bedoeling van dit statuut is dat de juiste hulp, op de juiste plaats, door de juiste zorgprofessional in een professioneel en kwalitatief verantwoord netwerk wordt geleverd.

Wat gaat een behandeling mij dan kosten?

Wat je behandeling gaat kosten is van te voren niet helemaal duidelijk….. (Tssss…..lekker transparant hoor).

In mijn praktijk heb ik een uitgebreide folder maar hier een korte uitleg:

Consultkosten in de zorg zijn door de overheid vastgesteld op basis van de duur van de consulten en het type consult (diagnostiek of behandeling). Tarieven in de verzekerde zorg kun je vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Niet alle zorg wordt vergoed. Relatietherapie valt bijvoorbeeld wél onder zorg (dat betekent dat ik geen BTW hoef te rekenen) maar níet onder verzekerde zorg.

Geldt het wettelijk eigen risico in 2023 ook voor de GGZ?

Ja, het eigen risico in de basisverzekering geldt ook voor de geestelijke gezondheidszorg en zal door je zorgverzekeraar met de facturen van je behandeling worden verrekend.